Вести

Сурфактантите се класифицирани во четири главни категории


Анјонски сурфактанти - тие се негативно наелектризирани и најчесто се користат во производи за чистење како детергенти за перење, сапун за садови и шампон. Примери на анјонски сурфактанти вклучуваат натриум лаурил сулфат и натриум лаурет сулфат.

Катјонски сурфактанти - тие се позитивно наелектризирани и често се користат како антибактериски агенси во производи за чистење, омекнувачи и регенератори за коса. Примери на катјонски сурфактанти вклучуваат бензалкониум хлорид и цетилтриметиламониум бромид.

Нејонски сурфактанти - немаат полнење и вообичаено се користат во производи за лична нега како што се средства за чистење на лице и миење тело. Примери на нејонски сурфактанти вклучуваат полисорбат 20 и полиетилен гликол.

Амфотерични сурфактанти - Тие имаат и позитивни и негативни полнежи и често се користат во производи за лична нега поради нивните нежни својства за чистење. Примери на амфотерни сурфактанти вклучуваат кокамидопропил бетаин и динадиу
Поврзани вести
X
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept